Strona domowa » Kuchnia » Szefowie kuchni będą gotować na Rysach

Szefowie kuchni będą gotować na Rysach

„Rysy, czyli Kucharze Na Szczycie” to wydarzenie jakiego nie było chyba nigdzie na świecie. Najlepsi polscy szefowie kuchni organizują niezwykłą akcję, by wesprzeć kolegę, który uległ wypadkowi. Około 60 kucharzy z 200 osobowej ekipy wyruszy z samego rana z Morskiego Oka na Rysy i tam przygotują na kuchenkach turystycznych steki wołowe. Na dole odbędą się pokazy kulinarne, koncerty, jarmark i kwesta.

Za wszystkim stoi Stowarzyszenie  „Towarzystwo Pomocy Kucharzom Gastropiciel & Friends”, z charyzmatycznym prezesem Leszkiem Murawskim. Akcja „Kucharze Na Szczycie” odbędzie się 22 sierpnia br. w Zakopanem. Około 200 znakomitych kucharzy uczestniczyć będzie w kiermaszu charytatywnym, zebrane pieniądze przeznaczone będą na zakup protezy biodynamicznej dla kolegi – kucharza, który stracił dłoń podczas pracy na kuchni.

– Projekt polega na tym, że jedna ekipa, około60 kucharzy wyruszy z samego rana z Morskiego Oka na szczyt Rysów i tam na szczycie przygotują na kuchenkach turystycznych steki wołowe – informuje Leszek Murawski, szef kuchni w gdańskiej „Pyszotce”, znany również jako Gastropiciel. – W tym samym czasie na dole w centrum Zakopanego odbędzie się jarmark kwestowy wraz z różnymi atrakcjami, muzyką na żywo, konkursami, pokazem live cooking, czyli gotowaniem na żywo. Będą koncerty solowe artystów i kapel popowych.

Na Placu Niepodległości w Zakopanem zgromadzi się około 130-150 kucharzy, którzy będą wymieniać się informacjami, doradzać gościom, jak gotować smacznie i niedrogo, jak zaoszczędzić czas przy kuchni itp. Realizacja tego projektu odbywać się będzie podczas 49-go Międzynarodowego Festiwalu Folkloru i Produktu Regionalnego. Jak liczą pomysłodawcy akcji, dzięki temu ich kiermasz tego dnia może przyjąć nawet 3-4 tysiące ludzi.

– Na to już jesteśmy przygotowani – dodaje Leszek Murawski. – Planujemy zrobić na wielkiej patelni 3 m x 3 m bigos dla dwóch tysięcy osób, przygotujemy gulasz i zupę ogonową, zrobimy steki i golonki na dwa tysiące porcji… Dla wegan nie zabraknie sałatek i różnych przystawek…Wszystko, by tylko udało się zebrać nam około 120 tysięcy złotych na protezę biodynamiczną.

Partnerami są Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Urząd Miejski w Zakopanem i Zakopiańskie Centrum Kultury. Wśród darczyńców pozyskaliśmy już takie firmy jak: Spolmlek Dębica, Coca Cola, Farutex, Folwark, Stoll i innych. Chętni wesprzeć tę inicjatywę mogą kontaktować się za pośrednictwem e-maila: tpk.gastropiciel@gmail.com. O akcji będziemy informować na portalu i stronach magazynu Splendor www.magazynsplendor.pl oraz profilu facebookowym Gotujemy ze Splendorem.