Strona domowa » Kuchnia » SZEF KUCHNI POLECA

SZEF KUCHNI POLECA

Łosoś z grilla w glazurze miodowo – sojowej na szpinaku lub sałatce z bukietu świeżych warzyw podawany z ryżem

Dania z rusztu nie mają sobie równych. Zapach grillowanych potraw i aromat ich przypraw zmieniają wiele dotychczasowych przyzwyczajeń. Bogactwo potraw z grilla jest po prostu oszałamiające. Znajdziemy w nim delikatne ryby, soczyste steki i chrupiące, kolorowe warzywa.

Łosoś w glazurze miodowo – sojowej – składniki:

  • łosoś świeży filety – 500 gramów

  • sezam ziarno – 1 łyżeczka

  • marynowany imbir mały słoik – 1 opakowanie

  • miód – 2 łyżki

  • oliwa – 2 łyżki

  • sos sojowy jasny – 2 łyżki

  • olej sezamowy – 2 łyżki

  • ząbki czosnku – 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Łososia oczyść z łusek i ości. Następnie wraz z skórą pokrój na porcje każda po ok. 120g.

  2. Przygotuj glazurę. W misce wymieszaj oliwę z olejem, przeciśniętym czosnkiem, miodem, sosem sojowym, ziarnami sezamu

  3. Następnie do glazury wlej 3 łyżki wody w której marynuje się imbir i dokładnie wymieszaj.

  4. Łososia smaż na grillu od strony skóry. W trakcie smażenia cały czas smaruj rybę glazurą. Najlepiej za pomocą pędzla.

Można podać na poduszeczce ze smażonego szpinaku lub sałatce z bukietu świeżych warzyw