Strona domowa » Kuchnia » Potrafią nieźle mieszać

Potrafią nieźle mieszać

W półfinale trzeciej edycji polskich eliminacji do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego na świecie, World Class Competition0 osób.  Kolejne etapy krajowego konkursu wyłonią Barmana Roku World Class Poland, który zmierzy się w Meksyku z konkurentami z 60 państw.

W ramach eliminacji do półfinału kandydaci wzięli udział w szkoleniach prowadzonych przez polskich finalistów światowego konkursu World Class z poprzednich lat. W sumie w warsztatach udział wzięło 1000 barmanów z całej Polski. Po półfinałowym zjeździe barmańskim, który odbędzie się w kwietniu br., jury wyłoni finałową dwunastkę, zaś polskiego Barmana Roku 2017 i finalistę globalnego konkursu World Class w Meksyku poznamy pod koniec maja.

World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści konkursu podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W 2016 roku na globalne finały World Class w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński z Warszawy. Rok wcześniej w światowych zawodach w Kapsztadzie wziął udział Mateusz Szuchnik, również ze stolicy. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.

W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum i tytuł Barmana Roku Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Francji, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Hiszpanii, Australii, Wielkiej Brytanii oraz Grecji.