Strona domowa » Kuchnia » Penne z anchois

Penne z anchois

Włochy kojarzą się nam z pysznym jedzeniem, świeżością oraz gorącym słońcem. A gdyby tak poczuć ten klimat bez konieczności wyjazdu za granicę? Jedzenie to niezwykle ważna i chętnie celebrowana część kultury Włoch. Kulinaria tego kraju pachną przede wszystkim świeżymi ziołami: bazylią i oregano. Aby poczuć włoskość wszystkimi zmysłami sprawmy sobie mini ogródek we własnej kuchni – jego orzeźwiająca woń będzie obecna w całym mieszkaniu. Włoskie potrawy to przede wszystkim kompozycje proste, z użyciem najwyższej jakości składników. Tradycyjny posiłek składa się z antipasto (przystawka), primo piatto (zazwyczaj pasta, potrawa mączna lub zupa), a także secondo piatto (główne danie). Jednym z głównych dań, które kojarzymy z tą kuchnią, są oczywiście makarony – zawsze najwyższej jakości, i zawsze z najlepszymi dodatkami.

W Polsce mamy dostęp do wielu świetnych jakościowo produktów, które pozwolą nam poczuć smak tej kuchni, np. makarony Malma. Warto podkreślić, że są one przygotowywane z mąki 100% Amber Durum, która zapewnia im idealną i tak pożądaną w kuchni włoskiej twardość – al dente. Ich dodatkową zaletą jest to, że dobrze oblepiają się sosem i wspaniale łączą z pozostałymi dodatkami.

Lekkie penne z anchois, piniolami i bazylią

Czas przygotowania: 20 minut, liczba porcji: dla 2 osób, poziom trudności: łatwe. Składniki: makaron Malma Penne Rigate N 14, 5 filecików anchois, pęczek bazylii, pół cebuli, 1 ząbek czosnku, 25 g orzeszków pinii, połowa pomarańczy, 25 g rodzynek, pół cytryny, sól, pieprz. Przygotowanie: makaron gotujemy według zaleceń producenta, czyli 8 minut. Dzięki mące Amber Durum, z której tworzone są makarony Malmy, penne będzie miało idealną twardość oraz sprężystość.  Na patelnię wlewamy oliwę uzyskaną z anchois i wrzucamy fileciki. Przesmażamy je, a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek.  Potem dodajemy orzeszki pinii, rodzynki i łączymy wszystko z przygotowanym wcześniej makaronem. Całość mieszamy – wysoka jakość makaronu od Malmy gwarantuje nam idealne połączenie się wszystkich składników.  Na koniec dorzucamy skórkę otartą z cytrusów oraz sok z połowy cytryny, aby uzyskać lekko kwaskowaty i świeży smak potrawy.  Całość przekładamy na talerz i posypujemy listkami bazylii.