Strona domowa » Kuchnia » Najedzeni Fest w Krakowie

Najedzeni Fest w Krakowie

W Krakowie 6 kwietnia odbyła się czwarta edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest. Impreza organizowana była we współpracy ze Stowarzyszeniem Slow Food Polska. W festiwalu wzięło udział blisko 90 wystawców: restauratorów, cukierników i producentów, którzy zaprezentowali potrawy z całego świata: od produktów włoskich po tureckie, przez uzbeckie po koreańskie.

Podczas degustacji można było zrobić świąteczne zapasy. Nie brakło bowiem tradycyjnych polskich przysmaków od kiełbasy lisieckiej i krakowskiej suchej od Staszka Mądrego, po sery kozie od Maziejuków i miody pitne z pasieki Jaros. W czasie festiwalu znani krakowscy kucharze poprowadzili warsztaty i pokazy. Szef kuchni w restauracji Ed Red, Adam Chrząstowski opowiadał jak można zastosować lokalne produkty w restauracji. Przygotował m.in. kaszankę. Tegorocznym debiutantem na festiwalu będzie m.in. uzbecka restauracja Samarkanda. 

FOT. TOMASZ ROWIŃSKI