Strona domowa » Gospodarka » Międzynarodowe rozmowy o owocach i warzywach

Międzynarodowe rozmowy o owocach i warzywach

W Warszawie odbył się XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. Wydarzenie organizowane co roku w innym miejscu na świecie, tym razem odbywało się w Polsce, gdzie uznani eksperci merytoryczni z 30 krajów świata omawiali tematy związane z m.in. spożyciem oraz wartością odżywczą warzyw i owoców, a także światowe trendy w konsumpcji warzyw i owoców. W pierwszych godzinach kongresu została podpisana deklaracja na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia owoców i warzyw.

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety, niestety niskie spożycie produktów z tych grup stanowi problem globalny. W większości krajów w Europie i na świecie nie spożywa się owoców i warzyw w wystarczających ilościach, konsumpcja jest niższa niż rekomendowane przez WHO minimum 400 g dziennie na osobę. Dlatego kraje prowadzą działania na rzecz zwiększenia konsumpcji produktów z tych grup, w celu poprawy jakości życia.

Przedstawiciele państw członkowskich sojuszu AIAM5 podpisali wypracowaną wcześniej eklarację. W dokumencie tym zobowiązano się wspierać wszelkie działania oraz inicjatywy promocyjno-informacyjne, mające na celu zwiększenie spożycia warzyw i owoców poprzez wymianę dobrych praktyk, w szczególności popularyzację idei „5 a day”. Jest to szczególnie ważne, ze względu na to, że warzywa i owoce mają realne znaczenie w walce z chorobami dietozależnymi oraz chorobami niezakaźnymi. Dlatego też w deklaracji członkowie sojuszu zobowiązują się m.in. do wspierania inicjatywy Międzynarodowego Roku Warzyw i Owoców poprzez skierowane do krajowych rządów działań podejmowanych w ramach Globalnego Planu Działania na rzecz Zapobiegania i Kontroli Chorób Niezakaźnych 2013-2020 (Global Plan of Action for the Prevention and Control of NCDs 2013-2020).

– Naszym celem jest zwrócenie uwagi rządów poszczególnych krajów, instytucji i władz międzynarodowych oraz przedstawicieli różnych sektorów na to, jak ważnym tematem jest kwestia spożycia warzyw i owoców – powiedział Manuel Monino Gomez Koordynator AIAM5 Globalnego Sojuszu na rzecz Promocji Konsumpcji Owoców i Warzyw „5 a day”. – Co roku spotykamy się na kongresie, by podsumować nasze aktywności oraz podpisać deklarację dotyczącą tego, czym zajmowaliśmy się w ciągu całego roku

Podczas otwarcia kongresu, dr Czesław Siekierski. przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Parlamentu Europejskiego pogratulował organizatorom, że udało im się nadać problematyce spożycia warzyw i owoców tak ważną rangę. Podkreślił, że jest to możliwe zarówno dzięki corocznym spotkaniom, jak i codziennej pracy ich uczestników i organizatorów. – Warzywa i owoce wymagają wsparcia zarówno na arenie międzynarodowej, m.in. ze strony Unii Europejskiej, jak też np. ze strony instytucji edukacyjnych, ponieważ należy umiejętnie wdrażać edukację na temat roli warzyw i owoców w codziennej diecie – podsumował Siekierski. O istotnej roli edukacji, także wśród najmłodszych mówił też prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, który od lat prowadzi kampanie edukacyjne skierowane do ogółu społeczeństwa i szkół. – Dzięki prowadzonym przez nas programom edukacyjnym otyłość wśród dzieci spadła o 3procent, co pokazuje, że inwestycje w programy informacyjne  zwracają się w postaci polepszenia stanu zdrowia – mówił prof. Jarosz.

Jak dodaje Julian Pawlak, prezes Zarządu Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków – podpisując deklarację każde z państw, także Polska, zobowiązuje się, że owoce i warzywa należy uznać za priorytet w politykach promocji zdrowia oraz politykach zapobiegania i kontroli chorób związanych z odżywianiem, nawyków żywieniowych. – Jesteśmy zobowiązani, że będziemy dbać o poprawę warunków ekonomiczno-społecznych, wspierać lokalną produkcję rolną, edukować w zakresie żywienia oraz inicjować, popularyzować i wspierać prace naukowe związane z potwierdzeniem właściwości owoców i warzyw i ich rozpowszechnianiem szerokiemu gronu odbiorców – dodaje Pawlak.

Podsumowując słowami Jensa Schapsa, dyrektora ds. Rynków Rolnych, DG AGRI, przedstawiciela Komisji Europejskiej, który sparafrazował znane angielskie przysłowie – „5 portions a day keeps the doctor away” – jedzmy 5 porcji warzyw i owoców dziennie, a unikniemy wizyt u lekarza!

Eksperci zgodzili się, że konieczne jest zwiększenie zaangażowania rządów poszczególnych krajów w inicjatywy, których celem jest edukacja społeczeństwa w zakresie spożycia warzyw i owoców oraz korzyści z tego płynących. Międzynarodowi eksperci zaangażowani w kształtowanie polityki prozdrowotnej dzielili się wiedzą i doświadczeniami z poszczególnych krajów. Wniosek jest jednoznaczny – ogólnoświatowe spożycie warzyw i owoców jest poniżej zaleceń ekspertów, co jest przyczyną wielu chorób niezakaźnych np. cukrzycy, niektórych rodzajów nowotworów, udarów i zawałów.

– Im wyższe spożycie warzyw i owoców, tym dłuższe życie – przy 7 porcjach dziennie ryzyko przedwczesnej śmierci spada nawet aż o 42 proc. – powiedziała dr Katarzyna Stoś, prof. IŻŻ – z-ca dyrektora ds. Bezpieczeństwa Żywności i Suplementów Diety z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, reprezentująca Polskę w panelu dotyczącym polityki prozdrowotnej w kontekście spożycia owoców i warzyw. – Nie należy czekać do 50 roku życia ze zwiększeniem spożycia warzyw i owoców.

Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie dodała, że ważne są działania oparte na konsolidacji, prowadzone przez różne instytucje, także państwowe oraz ekspertów. – Ważny jest także spójny przekaz w szkole i w domu, dlatego tak istotne są działania edukacyjne skierowane zarówno do dzieci, jak i rodziców – podsumowała prowadzoną dyskusję prof. Gutkowska i zauważyła, że konieczne jest też współdziałanie na wielu płaszczyznach – zarówno rządowej i ministerialnej, jak również na niższym poziomie organizacyjnym: w szkołach i innych placówkach edukacyjnych.

Taka synergia działań wykorzystywana jest m.in. na rynku brazylijskim, o czym mówiła Isabela Sattamini z Narodowego Instytutu Onkologicznego w Brazylii. – W naszym kraju w zakresie zdrowego sposobu odżywiania prowadzone są działania zarówno na poziomie polityki publicznej, edukacji, a także działań w społecznościach. W Brazylii jest kilka międzyministerialnych inicjatyw promujących spożycie warzyw i owoców, np. w 2016 została podpisana rezolucja Ministerstwa Zdrowia, która zapewnia działania w zakresie wprowadzenia zdrowej żywności do kafeterii  i stołówek.

– Chile także boryka się ze zbyt niskim spożyciem warzyw i owoców – powiedział dr Fernando Vio Del Rio – Prezydent 5 a day, Chile. – Tylko 15 proc. społeczeństwa spożywa rekomendowane 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Dlatego też istnieje potrzeba zbudowania skutecznych programów, by rozwiązać ten problem w naszym kraju.

Podsumowując obrady dr Marek Posobkiewicz, Główny Inspektor Sanitarny podkreślił jak ważna jest świadomość rządów poszczególnych krajów co do istoty zdrowia publicznego. – Zdrowie publiczne to nie medycyna naprawcza, lepiej, bezpieczniej i taniej jest zapobiegać poprzez dobrą prewencję niż leczyć – mówił.