Strona domowa » Kuchnia » Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Podczas upalnych dni szukamy sposobów na ochłodzenie.  Dlatego też nasza dieta powinna być wtedy lekka, a jednocześnie bogata w minerały i witaminy.

Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella, przygotował przepis na lekki i pożywny posiłek na letnie popołudnie. Makaron skomponował z najpopularniejszym skorupiakiem z bogactwa frutti di mare, czyli krewetkami. Ich delikatne mięso połączył ze świeżym sokiem z limonki oraz imbirem, który nadaje całemu daniu charakterystycznego, wyrazistego smaku.

Nasz apetyt podczas upalnych dni jest niewielki, dlatego warto podkręcić go nie tylko smakiem, ale także samą barwą używanych składników. Żółty dodaje optymizmu i łagodzi stres, czerwony pobudza kubki smakowe i dodaje energii, a zieleń przynosi odprężenie i spokój.  Ciekawym sposobem na ich wprowadzenie do letniego menu będzie użycie kolorowego makaronu, np. Lubella Tricolore. Dzięki temu uzyskamy zdrowe, odżywcze i barwne dania, które będą atrakcyjną propozycją w wakacyjnym menu.

Kolorowe świderki z krewetkami , limonką i kolendrą. Czas przygotowania: 20 minut, porcja: dla 4 osób.

Składniki: 400 g makaronu Lubella Świderki Tricolore nr 15, 200 g obranych surowych krewetek, 3 ząbki czosnku, 2 limonki, 50 g masła, mały kawałek imbiru, olej, sól, pieprz, natka kolendry.

Przygotowanie: makaron gotujemy według zaleceń producenta twardość al dente 8 minut, normale 10 minut.  Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego krewetki, dodajemy posiekany imbir, czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem.  Następnie wyciskamy na krewetki sok z 1 limonki i masło – sos do dania jest już gotowy. Obtaczamy w nim przygotowany wcześniej makaron i przekładamy na talerze. Potrawę posypujemy kolendrą i dodajemy ćwiartki limonki.