Strona domowa » Kuchnia » Będą serwować steki na Rysach

Będą serwować steki na Rysach

– Nie słyszałem, by ktoś robił taką akcję nie tylko w Europie ale i na świecie – mówi Leszek Murawski, szef kuchni w gdańskiej „Pyszotce”, znany również jako Gastropiciel. Około 60 kucharzy 22 sierpnia 2017 r. będzie gotowało w akcji Kucharze „Na Szczycie – Rysy 2017”. Poza ekipą, która serwować będzie steki na szczycie w Zakopanem około 150 kucharzy będzie serwowało przysmaki na festynie. Celem akcji jest zebranie pieniędzy na protezę dla kolegi – kucharza, który stracił w pracy dłoń.

Akcja obędzie się podczas 49. Międzynarodowego Festiwalu Folkloru i Produktu Regionalnego. Jak liczą pomysłodawcy akcji, dzięki temu ich kiermasz tego dnia może przyjąć nawet trzy, cztery tysiące osób. Na zakup specjalnej protezy biodynamicznej dla Marcina, który uległ wypadkowi w pracy, w wyniku którego stracił dłoń, potrzeba 120 tysięcy złotych. Kucharze zbierają fundusze by ułatwić powrót do zawodu, który zrodził się z pasji. Marzeniem Marcina jest ponowne podjęcie pracy na stanowisku kucharza, jest młodym, bo niespełna 27 – letnim człowiekiem, który nie chce żyć jako rencista, chce pracować i zamiast liczyć na ZUS, chce sam zarabiać na siebie i realizować swoje marzenia. Niestety, przepisy uniemożliwiają zrefundowanie takiej protezy z funduszy ZUS. Za to na rentę pieniądze się znajdą.

Przyjaciele i koledzy po fachu postanowili więc działać. Wpadli na pomysł zorganizowania akcji pomocy dla niego. Zaangażowali się kucharze z całej Polski.  Swój udział zapowiedziało około 200 szefów kuchni i kucharzy. Blisko 60 kucharzy wyruszy z samego rana z Morskiego Oka na Rysy i tam na kuchenkach turystycznych przygotują steki z długo dojrzewającej wołowiny ufundowanej przez głównego sponsora firmę „Konkret” W tym samym czasie na Placu Niepodległości, w centrum Zakopanego odbędzie się jarmark kwestowy z mnóstwem najróżniejszych atrakcji, muzyką na żywo, konkursami oraz pokazem live cooking, czyli gotowaniem na żywo. Będą także koncerty solowe artystów i kapel popowych. Zaś mniej lub bardziej znani kucharze będą doradzać gościom, jak gotować smacznie i niedrogo, jak zaoszczędzić czas przy kuchni. Na wielkiej patelni 3×3 m przygotują bigos dla dwóch tysięcy osób, do tego przyrządzą gulasz i zupę ogonową, steki i golonki na dwa tysiące porcji. Dla wegetarian będą sałatki i przystawki.

Organizatorem jest Stowarzyszenie Towarzystwo Pomocy Kucharzom Gastropiciel & Friends, wśród oficjalnych partnerów wydarzenia znalazły się również Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Carving Team Poland czy Klub Szefów Kuchni. Do projektu dołączyło wiele znanych i cenionych firm, hoteli i restauracji.

Festiwal Kulinarny ,,Kucharze Na Szczycie – Rysy 2017”
Plac Niepodległości Zakopane
22.08.2017r

SCENA FESTIWALOWA

  • 10.00 – 11.00 – Uroczyste otwarcie Festiwalu w asyście kucharzy z całej Polski
    – Przedstawienie szczegółowego programu Festiwalu
    – Przedstawienie Stowarzyszenia G&F TPK i celu Festiwalu oraz beneficjenta Festiwalu – Kucharza któremu pomagamy uzyskać środki na biodynamiczną protezę ręki
    – Przedstawienie Partnerów projektu ,,Kucharze Na Szczycie – Rysy 2017”
    • 11.00 – 11.30 – DJ Disco Polo
    • 11.30 – 12.00 – Licytacja I – uzyskane środki przeznaczamy na pomoc beneficjentowi
    • 12.00 – 12.45 – Autorski Koncert – Mariusz Kuś część 1
    – w trakcie koncertu połączenie z Grupą wspinaczkowa idącą na Rysy
    • 12.45 – 13.30 – Koncert Bartnicki Band – Part One
    • 13.30 – 13.50 – Autorski Koncert – Mariusz Kuś część 2
    – w trakcie koncertu połączenie z Grupą wspinaczkowa idącą na Rysy
    • 13.50 – 14.20 – Licytacja II – uzyskane środki przeznaczamy na pomoc beneficjentowi
    • 14.20 – 14.50 – Koncert zespołu SUMPTUASTIC część 1
    • 14.50 – 15.15 – Licytacja III – uzyskane środki przeznaczamy na pomoc beneficjentowi
    • 15.15 – 15.45 – DJ Disco Polo
    • 15.45 – 16.00 – Licytacja IV – uzyskane środki przeznaczamy na pomoc beneficjentowi
    • 16.00 – 16.30 – Koncert zespołu SUMPTUASTIC część 2
    • 16.30 – 17.30 – Planowane powitanie kucharzy z grupy wspinaczkowej
    – Licytacja V – uzyskane środki przeznaczamy na pomoc beneficjentowi
    • 17.30 – 18.00 – DJ Disco Polo
    • 18.00 – 18.15 – Autorski Koncert – Mariusz Kuś część 3
    • 18.15 – 18.30 – Licytacja VI – uzyskane środki przeznaczamy na pomoc beneficjentowi
    • 18.30 – 19.00 – Koncert Bartnicki Band – Part Two
    • 19.00 – 20.00 – Koncert zespołu PUDELSI
    • 20.00 – 20.20 – Ostatnia Licytacja – uzyskane środki przeznaczamy na pomoc beneficjentowi
    • 20.20 – 21.00 – Uroczyste zakończenie Festiwalu
    – wręczenie certyfikatów i podziękowań uczestnikom oraz partnerom projektu.

FESTIWAL KULINARNY
10.00 – 20.00
• Wielkie gotowanie z kucharzami z całej Polski
• Degustacje potraw i produktów
• Warsztaty kulinarne
• Pokazy Carvingu – rzeźbienia w warzywach i owocach
• Prezentacja Podhalańskiej Grupy Motocyklowej ,, Podhalańscy Zbóje”
• Warsztaty udzielania pierwszej pomocy medycznej
• Pokazy BBQ oraz wędzenia na wielkich 1,5 tonowych grillo-wędzarkach
• Wielka kwesta kucharzy, którzy zbierać będą środki na pomoc swojemu koledze, dla którego chcemy zakupić biodynamiczną protezę ręki.